Industria interbelica a inregistrat un ritm de crestere ridicat, atingand nivelul maxim in 1938. Nivelul de la care pornise in 1918 era foarte scazut. Pe ansamblul Romaniei Mari, productia industriala a anului 1919 era de aproximativ 25% fata de nivelul productiei anului 1913. Dupa razboi, se confrunta doua pozitii in jurul problemei industriei si a industrializarii:
cea PNL si aceea a PNT In practica a invins pozitia PNL, care controla cea mai mare parte a sistemului de credit si Banca Nationala a Romaniei. Astfel, partea capitalului strain pe ansamblul economiei a scazut de la 36% in 1929, la 21% in 1918.
Asistam la cresterea rolului industriei in cadrul economiei. Ea a fost favorizata de bogatia materiilor prime, de politica oficiala de credite, masurile legislative avantajoase si de politica de investitii. Coeficientii ce mai ridicati de industrializare erau in industria sticlariei, constructiilor, metalurgiei, electrotehnica si in cea chimica.
Criza economica a intrerupt temporar aceasta rapida dezvoltare, iar productia industriala a scazut in anul de varf al crizei, 1932, cu 57% fata de anul 1929.
Dupa 1933, procesul de crestere este reluat, stimulat de diferitele masuri de incurajare a industriei.
In intervalul 1923-1938, industria romaneasca s-a dezvoltat intr-un ritm de 5,5% pe an, unul dintre cele mai ridicate din lume. In perioada interbelica, Romania ocupa rimul loc in Europa si locul sase in lume la productia de petrol, locul doi in Europa la extractia de aur, acelasi loc la extractia de gaze. In 1938 productia autohtona satisfacea 80% din necesitatile de produse industriale ale Romaniei.
Un comentariu:
buna lucrare
Trimiteți un comentariu