In general, realitatea politica poate fi interpretata in functie de trei doctrine sau ideologii fundamentale: liberalismul, conservatorismul si socialismul.
Liberalismul politic s-a nascut in urma razboaielor religioase din secolele al XXI-lea si al XVII-lea, care au avut ca scop separarea Bisericii fata de Stat si Cetatean. Legile trebuiau sa se aplice pentru protejarea cetatenilor si nu pentru pedepsirea celor ce gandeau "liber".
Esenta liberalismului consta in limitarea puterii statului prin impunerea unei atitudini de neutralitate fata de proiectele si idealurile indivizilor. Doctrinei liberale ii sunt proprii urmatoarele trasaturi:
- unicitatea si libertatea individului;
- limitarea puterii politice si separarea puterilor in stat
- toleranta si pluralismul
- proprietatea privata si economia de piata
- progresul permanent si nonviolent al umanitatii.
In Tarile Romane liberalismul a fost adoptat si adaptat realitatii social-economice si politice proprii. Cu toate acestea, liberalismul nu ne-a fost impus, ci a aparut ca o solutie posibila in conditiile miscarii de emancipare, care a insemnat autonomia, unirea si independenta Principatelor.
Ca si in cazul altor natiuni dornice sa isi construiasca state nationale moderne (italiana, poloneza etc.) liberalismul romanesc a dobandit o dimensiune nationala, nu doar politica si economica cum a avut liberalismul clasic occidental.
Liberalismul romanesc a aparut pe fondul romantismului politic, afirmandu-se in prelungirea iluminismului politic. Daca in cazul Transilvaniei si al celorlalte provincii romanesti aflate in cadrul Imperiului Habsburgic, influentele sunt germane, in Principate s-au propagat mai ales principiile liberalismului francez.
Arderea etapelor in procesul de modernizare a Romaniei a facut ca liberalismul romanesc sa nu parcurga aceleasi stadii precum cel clasic. Cu toate acestea, si tendintele, si consecintele sunt comparabile cu cele ale liberalismului european.
Pana la primul razboi mondial, in societatea romaneasca nu au existat crize majore in interiorul PNL, care era recunoscut drept cea mai puternica forta politica. Putem spune ca istoria liberalismului romanesc se confunda cu istoria Romaniei moderne. Liberalii insisi au avut constiinta unei misiuni de indeplinit: faurirea unui stat romanesc puternic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu