Romania in Primul Razboi Mondial - Pacea

Armatele rusesti din Moldova, in curs de dezmembrare, devind adevarate bande de jefuitori. Fortele romane sunt transformate in forte de politie pentru zona din spatele frontului. Aliatii Romaniei ar fi dorit ca ea sa continue sa lupte singura. Acest lucru era insa imposibil.
Dupa ce bolsevicii si ucrainienii au semnat tratate de pace cu Puterile Centrale, Romania este obligata sa accepta conditiile grele ale tratatului de la Bucuresti (24 aprilie 1918). Guvernul prezidat de Alexandru Marghiloman (martie - noiembrie 1918) nu a avut o sarcina usoara. Pentru multi romani care suferisera si luptasera in Moldova, Marghiloman era un tradator. Desi prin Tratatul de la Bucuresti Romania devenea dependenta politic si economic de Puterile Centrale, guvernul a obtinut recunoasterea unirii Basarabiei cu Romania.

Sfarsitul razboiului a dus la o rasturnare spectaculoasa a situatiei Romaniei. La 28 octombrie 1918, regele Ferdinand a ordonat armatei sa reintre in razboi si, la 18 noiembrie, s-a intors la Bucuresti in fruntea trupelor sale. Curand dupa aceea s-a nascut Romania Mare.

Niciun comentariu: