Conservatorismul politic din Romania isi are obarsia in memoriile boieresti redactate in ultimele decenii ale secolului al XVIII-lea si in prima parte a vecului urmator.
Convinsi de necesitatea consolidarii propriei societati, reprezentantii elitei din aceasta perioada s-au adresat marilor puteri, Portii si indeosebi Rusiei tariste. Ei propuneau, intre altele, reorganizarea aparatului administrativ si a visteriei Principatelor.
Aveau in vedere totodata, o noua politica economica, si chiar si o alta politica culturala. Pentru "siguranta persoanelor, proprietatilor si a onoarei", se gandeau la varianta romaneasca a cunoscutului Habeas Corpus Act; un cadru juridic prin care societatea, respectiv statul, prin ordine si stabilitate, ii garanteaza individului libertatea si manifestarile creatoare.
Memoriile amintite au fost elaborate in conditii istorice locale nefavorabile: repetate razboaie austro-ruso-turce care se desfasurau in spatiul carpato-dunarea si care adesea se sfarseau cu rupturi teritoriale.
Alte aspecte ale contextului european sunt insa favorabile conturarii conservatorismului politic roman. In Anglia, unde poposeau, din cand in cand, boierii romani, modelul sustinut de liberal-natinalistii francezi era aprig combatut. In literatura politica si istorica, ganditorii britanicii sustineau absurditatea ideii de a distruge prin violenta o veche ordine sociala. Inlocuirea unei institutii traditionale (monarhia) sau a unei politici, chiar deficitare, cu "o inventie contemporana" (indiferent ca este denumita" protectorat", "directorat", consulat"), duce la dezastru. In consecinta, potrivit primilor conservatori europeni, traditia trebuie respectata. Fiecare om este dator sa accepta pozitia mostenita in ierarhia sociala, sa respecte autoritatile si, in primul rand, pe conducatorul uns de Dumnezeu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu