Romania in Primul Razboi Mondial - Neutralitatea (1914-1916)

La 15 iunie 1914 are loc atentatul de la Sarajevo, in urma caruia arhiducele Franz Ferdinand si sotia sa au fost ucisi de un nationalist sarb. Asasinatul a servit ca pretext Austro-Ungariei pentru atacarea Serbiei la 15 iulie 1914. In mai putin de o saptamana marile puteri europene erau antrenate in razboi, prin intrarea in functiune a celor doua aliante.
Carol I si oamenii politici romani aveau motive intemeiate sa se teama de razboi. Pozitia geografica a Romaniei, potentialul ei economic si uman faceau inevitabila implicarea tarii noastre in conflict. alianta cu Puterile Centrale complica insa lucrurile. Era evident ca Romania nu putea sa lupte alaturi de Austro-Ungaria. Pozitia noastra fata de razboi a fost stabilita la Consiliul de Coroana de la Sinaia din 21 iulie 1914. La sedinta prezidata de rege au participat membrii guvernului, fosti prim-ministri si conducatorii principalelor partide politice.

In comunicatul oficial se precizat ca atitudinea de neutralitate a Romaniei se motiva prin faptul ca nu a fost prevenita de aliatul sau de izbucnirea razboiului, asa cum prevedea tratatul de alianta, iar Austro-Ungaria nu fusese atacata.

Niciun comentariu: