Romania in Primul Razboi Mondial - Marasti, Marasesti si Oituz

Pana in mai 1917, armata romana a fost refacuta, fiind dotata cu armament modern si avand un moral ridicat. Un rol important in refacerea acesteia l-a avut misiunea militara franceza, condusa de generalul Henri Berthelot. Armata romana, reorganizata in Armata I si Armata a II-a, numara 460.000 de oameni.


Razboiul a fost reluat pe frontul din Moldova in iulie 1917. Generalul Alexandru Averescu a pronit ofensiva de langa Marasti, in cadrul efortului general aliat de pe fronturile de est si vest de a invinge Puterile Centrale. Dar succesul obtinut de armata romana nu a putut fi exploatat. Situatia din Galitia si Bucuvina se agravase, iar trupele ruse din Moldova se dezorganizau. La 24 iulie 1917, von Mackensen profita de situatie si lanseaza o ofensiva menita sa scoata Romania din razboi. In batalia de la Marasesti (24 iulie - 6 august 1917), rusii se retrag din fata atacului german. Dar Armata I romana reuseste sa-i opreasca pe germani, provocandu-le pagube importante.

In nord, Armata a II-a romana a reusit sa respinga un atac austro-german la Oituz. Ca urmare, planul Puterilor Centrale a esuat, dar evenimentele din Rusia (25 octombire 1917 - lovitura de stat bolsevica)au schimbat radical situatia militara si politica.

Niciun comentariu: