Viata economica la Roma in vremea lui Iulius Cezar

Iulius Cezar este probabil unul dintre cele mai cunoscute personaje ale istoriei lumii. S-a remarcat prin actiunile sale deosebite fiind un mare general al armatei romane, un mare lider al lumii antice, prin faptul ca a pus capat republicii, devenind dictator si chiar prin celebra sa moarte, fiind asasinat de cei care ii erau, nu cu mult timp inainte, alaturi. Vom vedea in continuare ce schimbari au avut loc din punct de vedere economic in perioada de glorie a lui Cezar.


Roma a avut parte de multe schimbari in vremea lui Cezar: se spune ca dictatorul a gasit un oras de caramizi si a lasat unul de marmura. Cezar a dezvoltat conceptul unei metropele imperiale si a pus bazele dezvoltarii urbanistice care avea sa aiba loc mai tarziu sub Augustus Octavian. 

In aceasta perioada s-au investit foarte multi bani in constructia de vile, poduri, strazi, monumente si alte lucrari publice. O buna parte din aceste resurse investite veneau din teritoriile cucerite(Macedonia, Asia Minor, Africa, Spania, Galia, Creta, Sicilia, Sardinia etc.).

Un fenomen timpic al secolului I i.Hr. era reprezentat de investitiile imobiliare: preturile avand parte de o crestere accelerata. O casa cumparata cu cateva zeci de mii de dinari in Palatino, cea mai scumpa zona din vreama respectiva, putea valora in cativa ani cateva milioane.

Averea lui Cezar a inceput sa se formeze dupa ce el a inceput cariera politica, pana in acel moment el avand datorii de cateva milioane de dinari catre prieteni si banci. Victoriile sale i-au largit patrimoniul considerabil, el castigand mult din prazile de razboi. In cazul averilor confiscate erau facute multe jocuri, ele fiind transferate de la o persoana la alta, schimbandu-si valoarea, dupa criterii care nu aveau nimic de a face cu realitatea economica. Un exemplu este cel al averii lui Pompei, care a fost vanduta pentru o suma derizorie de 50 de milioane, pentru ca mai tarziu Sentaul sa ii ofere fiului acestuia o indemnizatie de 70 de milioane. Cand a devenit dictator, averea statului a devenit practic averea sa personala. Cezar a creat un exemplu care avea sa fie urmat de multi, punand mana pe resurse uriase si platind soldati care sa ii apare interesele. 

In anul 46 i.Hr., pentru prima data dupa incercarea esuata din 217 i.Hr., sunt realizate monede din aur in valoare de 25 de dinari, ce reprezentau o valoare de 12 ori mare decat cea a unui argint. Se estimeaza ca dupa triumfurile lui Cezar au fost distribuite monede de argint in valoare de 200 de milioane de dinari, la care se adauga monedele proaspat realizate, din aur, in valoare de 20 de milioane de dinari.

Abundanta de moneda face ca dobanzile incasate de banci sa se reduca de la 12% la un minim de 4%, pentru cetateni. In cazul strainilor si a celor din provinciile cucerite, dobanda ramanea mereu la 12%. Sume importante au fost atunci imprumutate de catre banci si privitati la orase si personaje bogate din orient.

Niciun comentariu: