Latinitate - Romulus – legendarul fondator al Romei – Rapirea sabinelor

Romulus, fondatorul Romei, este primul dintre personajele legendare ale istoriei orasului. Povestile il descriu ca pe un rege drept, luptator puternic si, cel mai important, fiu de zeu. Originea sa divina il insoteste in toate actiunile sale: uciderea fratelui sau, rapirea sabinelor, inaugurarea de temple sacre. Actiunile sale nu se supuneau limitelor umane de justitie, pentru ca actiunile sale erau mereu “drepte”, el fiind un zeu, si prin urmare superior judecatii umane.



Se imbraca somptuos, potrivit statutului sau,  a numit 300 de senatori si 300 de cavaleri, a creat un “azil” in Intermontium, unde se puteau refugia hoinarii si fugarii de orice fel, pentru a popula in cel mai scurt timp noul oras, iar mai apoi a pus la cale o strategie pentru a gasi sotii pentru oamenii sai si pentru a asigura continuitatea urbei.
Dupa ce a incercat sa dezvolte relatii de prietenie cu popoarele invecinate, Romulus a organizat jocuri solemne in onoarea zeului Consus(Neptunus Equestris in unele lucrari), iar apoi a raspandit stirea printre vecinii sai. Populatia sabina s-a prezentat la jocuri, iar romanii priveau cu interes fetele sabine pe care le puteau rapi. La semnalul stabilit romanii au mers sa rapeasca sabinele, multe fiind rapite la intamplare de primii romani care le-au gasit, in timp ce cele mai frumoase, care erau rezervate pentru senatori, erau duse la casele acestora de catre plebeii care erau insarcinati cu asta.
Sabinii, surprinsi si ofensati de cele intamplate, au parasit orasul impreuna cu celelalte popoare prezente si s-au pregatit de razboi pentru a razbuna acele casatorii nedorite. Romanii s-au infruntat cu mai multe popoare, iesind mereu castigatori soldatii lui Romulus. Lupta cu sabinii, condusi de catre regele Tito Tazio, a fost mult mai dura insa, acestia au mituit cu aur o fata numita “Tarpea”, fiica custodelui orasului si au fost introdusi in oras, insa in loc sa ii dea fetei bratarile de aur de pe mainile  lor stangi, soldatii i-au dat acesteia doar lovituri, folosind scuturile aflate pe mainile stangi, ucigand-o. Numele ei a ramas in stanca de la Campidoglio “stanca Tarpea”, de unde erau aruncati tradatorii poporului roman.
Intr-o lupta succesiva romanii au fost coplesiti si au luat-o la fuga. Atunci, Romulus a ridicat mainile spre cer cerand ajutorul zeului Jupiter Stator, iar soldatii s-au oprit imediat si au inceput sa lupte iarasi impotriva inamicului. Atunci sabinele, care erau deja sotii ale romanilor si indragostite de acestia, s-au pus intre armele sotilor si ale tatilor, cerand un armistitiu care sa aduca pacea, ajungandu-se in cele din urma la o alianta intre cele doua popoare.
Orasele Fidene si Veio au fost apoi supuse de romani si transformate in colonii.
Domnia lui Romulus a continuat cu devotamentul si dragostea soldatilor si a poporului si ostilitatea indirecta a patricienilor, care nu acceptau de buna voie dorintele regelui. In timpul unei furtuni, un nor negru a acoperit tronul regelui, lasandu-l pe acesta ascuns privirilor soldatilor, iar patricienii l-au ucis, facandu-l bucati si ascunzand bucatile trupului acestuia sub togi pentru a nu lasa urme. Cand norul s-a departat, tronul gol a aparut in fata multimii indurerate. Patricienii, pentru a evita suspiciunile poporului, au raspandit zvonul ca Romulus a fost primit in cer si a fost facut zeu, sub numele de Quirino.
Dupa moartea lui Romulus a inceput o lupta pentru putere, care s-a terminat cu aducerea la conducerea regatului a unui sabin, cunoscut pentru religia sa si pentru sensul lui de justitie – Numa Pompilio.

Niciun comentariu: