Poporul roman are la baza existenta a doua mari popoare ale lumii antice: poporul geto-dac si poporul roman, sau mai exact spus colonistii romani adusi in Dacia dupa cele doua razboaie daco-romane din 101-102 si 105-106.
Avand origini romane, poporul roman este astfel un popor latin, facand parte din familia latina, alaturi de italieni, francezi, spanioli si portughezi.
Un istoric de origine austriaca, Robert Roesler, sprijinea la jumatatea secolului XIX teoria conform careia poporul roman s-ar fi format la sud de Dunare, de unde ar fi venit apoi in spatiul carpato-danubiano-pontic, teorie combatuta de istorici romani precum A.D. Xenopol, Vasile Parvan, Nicolae Iorga, B.P. Hasdeu, dar si alti istorici din tara noastra sau din afara, care au adunat un numar mare de dovezi istorice care sa ateste romanitatea romanilor.
Romanitatea romanilor este dovedita in principal de factorul lingvistic, limba romana avand un volum foarte mare de cuvinte provenit din limba latina, dar si de alte izvoare istorice care atesta coexistenta dacilor si romanilor pe actualul teritoriu al Romaniei.
In "Istoria ilustrata a romanilor", Dinu C. Giurescu aduce in vedere un alt factor care atesta romanitatea romanilor, si anume crestinismul romanilor, despre care el spune ca este de origine romana, obiecte de origine crestina fiind descoperite la nord de Dunare si dupa Retragerea Aureliana din 371-375, retragere in urma careia, dupa cum sustinea Roesler, s-ar fi retras toata populatia la sud de Dunare si nu doar armata si administratia romana asa cum a fost in realitate.
Chiar daca populatia ramasa dupa Retragerea Aureliana a intrat in contact, in secolele urmatoare, cu un numar mare de popoare migratoare de la care a imprumutat un sumum de cuvinte, obiceiuri si alte lucruri, si-a pastrat pana in ziua de astazi caracterul latin, iar drept dovada sta faptul ca limba romana se aseamana foarte mult cu limba italiana vorbita de populatia din regiunea Puglia.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu