Hellanicos despre daci



Despre Hellanicos: S-a nascut la Mitilene si a trait in prima jumatate a secolului al V lea i.e.n, fiind ceva mai tanar decat Herodot. Hellanicos a aunat mituri si legende, pe care le-a randuit in mai multe scrieri, fie dupa genealogii, fie upa tinuturi si epoci. Un loc deosebit, pentru istoria tarii noastre, il are opera sa numita Obiceiuri barbare, in care a cules stiri despre traiul populatiilor negrecesti. Din toate scrierile sale s-au pastrat doar cateva franturi. Editia: FgrHist, I, p. 125-126.

Fr. 73. PHOT.SUID, la Zamolxis (ET.M. 407,45). Scitul fiind robul lui Pitagora – cum ne povesteste Herodot in cartea a IV-a (95) -, inapoindu-se la el in tara a dat invataturi oamenilor cu privire la nemurirea sufletului. Mnaseas spune ca la geti este cinstit Cronos si ca el poarta numele Zamolxis.
Hellanicos in Obiceiuri barbare zica ca [Zamolxis] a fost un grec care a aratat getilor din Tracia ritul initierii religioase. El le spunea ca nici el si nici cei din tovarasia lui nu vor muri, ci vor avea parte de toate bunurile. In vreme ce spunea acestea, si-a construit o casa sub pamant, apoi – disparand pe neasteptate din ochii tracilor – a trait intr-insa. Iar getii ii duceau orul. In al patrulea an, a reaparut si tracii creadeau tot ce le spunea.

Povestesc unii ca Zamolxis a fost rob la Pitagora, fiul lui Mnesarchos, din Samos. Eliberat, a nascocit aceste lucruri. Dar mi se pare ca Zamolxis a trait cu mult inaintea lui Pitagora. Cred in nemurire si terizii si crobizii. Ei spun ca cei morti pleaca la Zamolxis si ca se vor reintoarce. Din totdeauna ei au crezut ca aceste lucruri sunt adevarate. Aduc jertfe si benchetuiesc ca si cum mortul se va reintoarce.
Izvoare privind Istoria Romaniei: Vladimir Iliescu, Virgil C. Popescu, Gheorghe Stefan

Niciun comentariu: