Tarile Romane in Evul mediu - Domnitorii romani

Teritoriul Romaniei de astazi apartinea valagilor, un popor care se tragea din bastinasii romanizati si din invadatorii goti, slavi, huni si bulgari. Expansiunea Ungariei in sec. XI si numarul din ce in ce mai mare de colonisti germani imping populatia locala din Transilvania catre muntii Carpati si dincolo de acestia, spre sud si est, in Muntenia si Moldova. In sec. XIV, in provinciile de la frontiera cu Ungaria se dezvolta state independente conduse de domnitori locali, numiti voievozi.

 In 1385, Mircea cel Batran, domn al Tarii Romanesti, isi stabileste capitala la Bucuresti si, pentru a nu fi inlaturat, in 1396 accepta suzeranitatea otomana, desi a fost singurul domn roman care nu a fost vasal nimanui. Nepotii sai incheie aliante schimbatoare cu Ungaria si cu otomanii, carora le-au permis anumite interventii, insa acesta se dovedeste a fi o politica falimentara. Voievozii au un sfarsit tragic: Mircea este ingropat de viu in 1442, Vlad Tepes este decapitat in 1476, iar Radu cel Frumos este luat ostatic de catre sultanul otoman. Succesorii sai se dovedesc vasali loiali ai otomanilor.
 Stefan cel Mare si Sfant, domn al Moldovei intre anii 1457-1504, a conferit domaniei lui o eceptionala stabilitate pe plan intern si o forta militara care a ingaduit Moldovei sa reziste victorios expansiunilor marilor puteri vecine. In 1475, la Vaslui, Stefan a repurtat o stralucita victorie asupra ostirilor otomane.
 Dracula - Vlad Tepes a fost domn al Tarii Romanesti in 1456-1462 si 1476. Era renumit pentru preferinta de a executa condamnatii prin tragere in teapa. La sfarsitul sec. XIX, autorul irlandez Bram Stoker a creat personajul literar al contelui Dracula combinand personajul istoric cu legendele populare din Transilvania despre vampiri.
 Mihai Viteazul este primul domnitor care realizeaza unirea politica a celor trei tari romane intitulandu-se "domn al Tarii Romanesti, al Transilvaniei si a toata Tara Moldovei".
 Sursa: Marea istorie ilustrata a lumii

Niciun comentariu: