Unirea lui Mihai Viteazul de la 1600

Dupa ce a primit, in 1599, permisiunea de la Imparatul Rudolf al 2-lea de a incepe o campanie in Transilvania, Mihai isi incepe campania, in toamna aceluiasi an, avand sub comanda o armata formata atat din romani cat si persoane de alte etnii.


Tot in 1599, la Selimbar (in apropiere de Sibiu), oastea domnului roman reuseste sa biruiasca armata lui Andrei Bathory, Mihai devenind stapan peste Transilvania, desi atat dieta principatului, cat si imparatul, il considerau ca fiind un supus al imparatului.

Nemultumit fiind de politica dusa de domnul moldovean, Ieremia Movila, Mihai se hotaraste sa porneasca o campanie impotriva acestuia, spre jumatatea lui 1600. Mihai intra astfel in Moldova si cucereste Bacaul, iar apoi oastea lui porneste pe drumul spre Suceava, cetatea fiind cedata fara lupta.

Mihai Viteazul se intitula astfel intr-un document din 1600 "Io, Mihai voievod, cu mila lui Dumnezeu domn al Tarii Romanesti, al Ardealului si al Moldovei".

Problemele din interiorul tarii, cu nobilimea, dar si cu marile puteri, care nu vedeau cu ochi buni unirea lui Mihai (care putea pune sub semnul intrebarii forta marilor puteri din regiune), aveau sa duca la destramarea unirii.

In ultima parte a anului 1600 Mihai pierdea intai Ardealul, iar mai apoi Moldova. Spre jumatatea lui 1601 Mihai, avand iar sprijin de la imparat, il invinge pe Sigismund Bathory, iar o noua unire a Principatelor Romane parea inevitabila.
Imparatul vazand insa unirea ca un pericol, cere moartea acestuia, moarte care ii este adusa de mercenarii lui Gheorghe Basta.

Niciun comentariu: