Salut, stimate vizitator! Bine ati venit!

Fiscalitate si taxe in Tarile Romane

0 comments


Pana la inceputul secolului al XVII-lea, visteria nu cunostea decat doua feluri de contribuabili: proprietari si rumani. Birul celor dintai era garantat prin mosia lor, care in caz de neplata era vanduta ori luata domneasca; pentru al rumanilor era raspunzator proprietarul. Intreg sistemul nostru fiscal de atunci era intemiat pe principiul responsabilitatii colective:

Elemente despre viața lui Neagoe Basarab domnul Țării Românești

0 comments


1482 (?) Anul probabil de naștere al lui Neagoe Basarab după unii cercetători ai vieții și operei sale. „În Muntenia vine la tron, după Vlad Călugărul, un domn înțelept, pașnic și drept: Radu cel Mare(1495—1508). N-a purtat războaie, a dorit pacea și s-a ocupat îndeosebi de treburile bisericești și culturale. Astfel, el a chemat la sine pe Nifon, fostul patriarh al Constantinopolului, și, cu ajutorul lui, a reorganizat biserica munteană, hotărând ca, pe lângă mitropolia, cu reședința la Argeș — se va muta la Târgoviște, așa cum voise Nifon, abia pe vremea lui Neagoe Basarab, în 1517 —să fie și doi episcopi: unul la Buzău și celălalt în Oltenia, la Râmnicu Vâlcea.“(C. C. Giurescu, D. C. Giurescu, Istoria românilor).

Hellanicos despre daci

0 comments


Despre Hellanicos: S-a nascut la Mitilene si a trait in prima jumatate a secolului al V lea i.e.n, fiind ceva mai tanar decat Herodot. Hellanicos a aunat mituri si legende, pe care le-a randuit in mai multe scrieri, fie dupa genealogii, fie upa tinuturi si epoci. Un loc deosebit, pentru istoria tarii noastre, il are opera sa numita Obiceiuri barbare, in care a cules stiri despre traiul populatiilor negrecesti. Din toate scrierile sale s-au pastrat doar cateva franturi. Editia: FgrHist, I, p. 125-126.