Salut, stimate vizitator! Bine ati venit!

Cand a domnit Decebal?

1 comments
Regele dac, Decebal, a domnit intre anii 87 si 106. Domnia sa ia sfarsit in anul 106, dupa al doilea razboi daco-roman, cand Dacia este cucerita partial de romani, iar regele dac se sinucide pentru a nu cadea in mainile dusmanilor.

Cand a domnit Carol I ?

0 comments
Carol I a condus Romania in perioada aprilie 1866 – 10 octombrie 1914, avand cea mai lunga domnie - 48 de ani. Din aprilie 1866 si pana pe 26 martie 1881, Carol I este principele tarii, pentru ca pe 26 martie 1881 sa devina primul rege al Romaniei.

Cand a domnit Mircea cel Batran?

0 comments
Mircea cel Batran a avut doua domnii: una intre anii 1386 si 1395 si una intre 1397 si 31 ianuarie 1418 (aceasta fiind data mortii sale). Intre cele doua domnii ale sale, tronul Tarii Romanesti a fost ocupat de Vlad I Uzurpatorul.

Cand a domnit Mihai Viteazul?

1 comments
Mihai Viteazul a domnit intre 1593 si 1601, din care intre 1599 si 1600 a domnit atat in Tara Romaneasca cat si in Transilvania, iar in 1600 domneste si in Moldova, realizand atunci unirea celor 3 principate romane.

Cand a domnit Vlad Tepes?

0 comments
Vlad Tepes a avut trei domnii: intre august 1448 si octombrie 1448, intre august 1455 si decembrie 1462 si in luna decembrie a anului 1476, in timpul acestei ultime domnii fiind asasinat.

Cand a domnit Stefan cel mare?

1 comments
Stefan cel Mare a dmonit intre anii 1457 si 1504, avand o domnie de 47 de ani, a doua domnie din istoria Romaniei dupa Carol I.

Citat din articolul "Românii şi poezia lor" publicat de Vasile Alecsandri in 1850, in revista Bucovina

1 comments
"Mie mi-e drag românul şi ştiu a preţui bunătăţile cu care l-a dăruit natura. Mi-e drag să-l privesc şi să-l ascult, căci el e simplu şi frumos în înfăţişarea lui; căci e curat, înţelept, vesel şi poetic în graiul său.

Îmi plac obiceiurile sale patriarhale, credinţele sale fantastice, dansurile sale vechi şi voiniceşti, portul său pitoresc care, la Roma, se vede săpat pe coloana lui Traian, cântecele sale jalnice şi melodioasele şi mai ales poeziile sale atât de armonioase!

Eu îl iubesc şi am multă sperare într-acest popor plin de simţire, care respectează, care-şi iubeşte pământul şi care, fiind mândru de numele său de român, îl dă ca un semn de cea mai mare laudă oricărui om vrednic, oricărui viteaz, fie măcar de sânge străin."

Citat de Alexandru Draghici, fost lider comunist si deputat in Marea Adunare Nationala

1 comments
"Securitatea era si este un instrument al partidului. Este obligata sa respecte legalitatea, dar legalitatea o intoarcem cum ne convine."

Cand au aparut politia, pompierii si jandarmeria in Romania

0 comments
Termenul de Politie este folosit in spatiul romanesc din anul 1806, termenul fiind folosit pentru descrierea organelor de paza si ordine.
Pompieri apar in spatiul romanesc la initiativa generalului rus Starov, proiectul „Formiruirea comandei de foc supt numirea de roata de pompieri pentru orasul Bucuresti”, fiind initat in 1833, la Bucuresti.
Jandarmeria a aparut la data de 3 aprilie 1850, cand domnul Moldovei Grigore Alexandru Ghica a semnat "Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor in jandarmi".

Citat de Ion Ionescu-Bizet - profesor, matematician, inginer, membru corespondent al Academiei Romane

0 comments
"Ajungand profesor... eram hotarat: sau fac ce trebuie, sau plec. Principiile care m-au calauzit se pot rezuma in trei:
1. Profesorul este raspunzator de timpul pe care elevii il pierd in scoala la cursurile si lucrarile pe care le fac.
2. Al doilea principiu calauzitor a fost de a face ca elevii sa iasa din scoala cu incredere deplina in ei insisi ca sunt in stare sa faca fata cerintelor practicii; sa aiba incredere in puterea lor de a concepe si proiecta lucrari tehnice.
3. Un al treilea principu calauzitor a fost seriozitatea in indeplinirea datoriilor..."

Citat preluat din cartea : "100 de... oameni de stiinta si inventatori romani"

Podisul Moldovei - Date generale

0 comments
Vecini: In Nord - Granita cu Ucraina, In Sud - Campia Romana, In Est - Prutul, si granita cu Republica Moldova, In Vest - Grupa nordica a Carpatilor Orientali si Subcarpatii Moldovei.
Altitudinile sunt cuprinse in general intre 500 si 800 de metri, podisul fiind impartit in 3 sectiuni: Podisul Sucevei, Campia Moldovei si Podisul Barladului.
Clima este temperata cu influente continentale de ariditate, cu ierni geroase, veri secetoase cu temperaturi ridicate si amplitudini termice mari. Temperatura medie anuala este de 8-10 grade.
Solul este de tip argiluvisol, avand in componenta roci sedimentare (gresii, conglomerate, argile, marne, nisipuri, pietrisuri) orientate pe directia Nord - Sud sau Nord - Sud-Est.

Citat Serban Ion, comandantul grupui de rezistenta Serban - Voican, executat in august 1958 de comunisti

0 comments
"Ma gasesc in cursul celui de-al optulea an in lupta de partizani contra robiei celei mai negre ce s-a abatut vreodata asupra patriei."

Potentialul economic al Romaniei

0 comments
Potentialul economic al Romaniei este influentat de mai multi factori: pozitia geografica, reliefului variat, resursele de sol si de subsol, intrarea tarii in UE si relatiile internationale, gradul de industrializare, nivelul de productie in agricultura, infrastructura, valorificarea patrimoniului istoric, arheologic si cultural al tarii.

Economia Romaniei este una in curs de dezvoltare, avand performante slabe din cauza unei proaste gestionari a factorilor enumeratii mai sus, de catre autoritatile si institutiile competente. O buna administrare ar putea face din Romania una din cele mai importante puteri economice ale Europei sau chiar ale lumii.

Citat de Constantin Angelescu 1924

0 comments
"Scoala trebuie sa provoace pretutindeni o primenire a sufletelor; sa trezeasca constiinta nationala la cultura si viata romaneasca si sa inchege unitatea sufleteasca a tuturor romanilor. Numai luminand si intarind constiinta nationala, vom spori puterile de viata si rezistenta ale neamului la toate asalturile dinafara si dinauntru si vom asigura trainicia stapanirii noastre in noile granite ale statului."

Epoca migratiilor ce a urmat dupa Retragerea Aureliana din 271

0 comments
Dupa Retragerea Aureliana, populatia daco-romana ramasa a intrat in contact cu mai multe popoare migratoare ale vremii: gotii de la sfarsitul secolului III pana la inceputul secolului V, huni in secolul V, gepizi in secolul V, avari in secolul VI si mai apoi slavii, care au stat in spatiul carpato-danubiano-pontic mai multe secole.

De obicei migratorii cand veneau se alungau unii pe altii, populatia autohtona ramanand, respectiv daco-romanii sau vlahii (asa cum ii numeau poporoale germanice pe cei care au facut parte din Imperiul Roman), in acelasi spatiu si avand mult de suferit din cauza migratorilor, multe orase fiind distruse in aceasta perioada si nu de multe ori autohtonii fiind nevoiti sa se ascunda in paduri si in munti.

In perioada in care hunii erau condusi de temutul Attila, supranumit Biciul lui Dumnezeu, Dacia a facut parte din Imperiul Hun, ca mai tarziu o buna parte din spatiul stramosilor nostri sa fie inglobat in Khaganatul Avar, dupa ce avarii i-au zdrobit pe gepizi, care luasera locul hunilor.
Dupa destramarea Khaganatului Avar, slavii, care faceau si ei parte din Khaganat, au ramas in spatiul daco-roman, convietuind cu populatia autohtona.
Slavii sunt asimilati de bastinasi, dar reusesc sa introduca in limba acestora o serie de cuvinte si obiceiuri.

Perioada aceasta a migratiilor este una destul de saraca in surse istorice scrise importante pentru istoria romanilor, insa compenseaza prin izvoare arheologice de alta natura (unelte, arme, necropole, podoabe etc.).

Membrii Partidului Comunist Roman

0 comments
In 1944 - sub 1.000 de membri
octombrie 1945 - 256.863 membri
septembrie 1947 - 710.000 membri
ianuarie 1948 - peste 800.000 de membri
februarie 1948 - 1.060.000 membri (dupa fuziunea cu PSDR)
mai 1950 - 720.000 membri (incep epurarile lui Gheorghe Gheorghiu-Dej)
decembrie 1955 - 595.363 (in timpul epurarilor)
1960 - 834.000 de membri
1965 - 1.450.000 membri
1970 - 2.089.085 membri
1987 - peste 3,6 milioane de membri

Membri cunoscuti: Ana Pauker, Gheorghe Gheorghiu-Dej, Gheorghe Apostol, Nicolae Ceausescu, Ion Iliescu, Traian Basescu

Societati si asociatii culturale de la 1859 si pana la Primul Razboi Mondial

0 comments
In 1860 a fost fondata "Universitatea Alexandru Ioan Cuza" din Iasi;
In 1861 este infiitata "Asociatia Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman" (ASTRA) la Sibiu;
In 1863 ia fiinta la Iasi "Societatea Junimea";
In 1864 este fondata "Universitatea din Bucuresti";
In 1865 lua fiinta la Bucuresti societatea culturala "Ateneul Roman";
In 1866 este fondata "Societatea Literara Romana", devenita in 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Romana;
In 1868 este fondata "Societatea Filarmonica Romana din Bucuresti" sub conducerea lui Eduard Wachman;
In 1870 se infiinteaza la Deva "Societatea pentru fond de teatru roman in Transilvania";
In 1908 este fondata "Universitatea Populara de vara" de Nicolae Iorga la Valenii de Munte;
In 1909 este fondata "Societatea Scriitorilor Romani" (SSR);
In perioada 1909 - 1914 sunt infiintate primele companii teatrale particulare: la Bucuresti "Davila", "Marioara Voiculescu", "Bulandra".

Campia de Vest

0 comments
Campia de Vest este delimitata in partea de Nord de Muntii Oas, la Est de dealurile de Vest si Muntii Zarad, in Sud de dealurile Banatului, iar in Vest de granita cu Ungaria si Serbia.
S-a format prin sedimentare cu aluviuni carate de raurui din munti si este alacatuita din roci sedimentare moi (argile, pietris, nisip, loess).
Inclinarea generala a straturilor este de la Est la Vest, iar altitudinea maxima este 180 de metri, in campiile inalte (Campia Crisurilor, Campia Aradului, Campia Vingai), existand in acelasi timp si campii joase, inundabile (Campia Somesului, Campia Timisului si o mica parte din Campia Crisurilor).
In aceasta unitate de relief sunt patru mari orase, resedinte de judet - Timisoara, Arad, Oradea si Satu Mare.

Guvernarile liberale din perioada Romaniei Mici

0 comments
Guvernul condus de C.A. Kretzulescu in perioada martie - august 1867
- Stefan Golescu - august 1867 - aprilie 1868
- Nicolae Golescu - mai - noiembrie 1868
- Dimitrie Ghica - noiembrie 1868 - ianuarie 1870
- Alexandru G. Golescu - februarie - aprilie 1870
- Ion Ghica - decembrie 1870 - martie 1871
- Ion C. Bratianu - iulie 1876 - aprilie 1881 (3 guvernari)
- Dumitru C. Bratianu - aprilie - iunie 1881
- Ion C. Bratianu - iunie 1881 - martie 1888
- Dimitrie A. Sturdza - octombrie 1895 - noiembrie 1896
- Dimitrie A. Sturdza - martie 1897 - martie 1899
- Dimitrie A. Sturdza - februarie 1901 - decembrie 1904
- Dimitrie A. Sturdza - martie 1907 - decembrie 1908
- Ion I.C. Bratianu decembrie 1908 - decembrie 1910 (2 guvernari)
- Ion I.C. Bratianu ianuarie 1914 - ianuarie 1918 (2 guvernari)

Podisul Casimcei

0 comments
Podisul Casimcei este delimitat la Nord de falia Peceneaga - Camena si falia Capidava - Ovidiu la Sud si s-a format in orogeneza caledoniana in palozoicul superior prin incretirea scoartei terestre.
Face parte din Podisul Dobrogei, este cel mai vechi pamant al tarii si este alcatuit din sisturi verzi si fonte vechi si foarte dure, acest podis avand cele mai vechi roci din tara.
Podisul Casimcei are inaltimi cuprinse intre 100 si 300 de metri si are aspect aproape plat, fiind delimitat de vai si versanti abrupti.
Relieful carstic este reprezentat in aceasta unitate de relief prin lapiezuri, doline, polii, pesteri de mici dimensiuni si vai.

Scurt istoric al tiganilor din spatiul romanesc

0 comments
Tiganii traiesc in spatiul romanesc din Evul Mediu, avand pana in secolul XIX un statut inferior, de sclavi. Boierul, pe mosia carui traiau tiganii, avea toate drepturile asupra lor, in afara de cel de a-i ucide.

Desi tiganii au avut pentru o perioada lunga de timp statut de sclavi a existat in istoria spatiului romanesc, pentru o scurta perioada, un domnitor care era tigan, de pe partea mamei. Numele lui era Stefan al VIII-lea Razvan, fiu al lui Petru Schiopul cu o tiganca, domnitor al Moldovei in perioada aprilie - decembrie 1595.

La jumatatea secolului XIX, in contextul inceputului luptei pentru drepturile omului si egalitatii dintre oameni, tiganii incep sa isi castige libertatea.

In decursul celui de-al doilea Razboi Mondial, dupa cum este bine cunoscut tiganii au fost, alaturi de evrei, victime ale Holocaustului.

Mai mult sau mai putin din cauza lor si a autoritatilor, tiganii nu prea au reusist sa se integreze in societatea romaneasca, in unele cazuri chiar influentand negativ.

Sfat: Cititi Tiganiada lui Ion Budai-Deleanu

Factorii genetici ai climei Romaniei

0 comments
Clima Romaniei este influentata de mai multi factori:
- asezarea geografica in zona temperata
- desfasurarea pe 5 grade de latitudine a tarii, care determina o scadere a temperaturii medii anuale de la 11 grade in Sud la 8,5 in partea nordica
- pozitia central-europeana a tarii care confera caracter de tranzitie climei
- relieful muntos distribuit in cerc, cu pozitie centrala, care formeaza bariere origrafice in fata maselor de aer
- etajele climatice care se formeaza din cauza cresterii in altitudine
- factorul moderator impus de Marea Neagra in zona tarmului

Constructia democratiei postdecembriste

0 comments
In ultima luna a anului 1989 in Romania incepe, dupa modelul curentului european care dorea inlaturarea regimurilor totalitare, o revolutie sangeroasa, singura de acest fel din zona si care are drept urmare caderea regimului dictatorial a lui Ceausescu.

Dupa aceste evenimente Romania intra intr-un proces complex, si care se pare ca va fi de lunga durata, pentru instaurarea unei democratii sanatoase.
Primul pas in acest proces a facut prin realizarea alegerilor generale din 20 mai 1990, alegeri dupa care au intrat la Camera Deputatilor 27 de formatiuni si care au fost castigate de FSN (Frontul Savarii Nationale), formatiune condusa la aceea data de Ion Iliescu si din partea careia a fost ales deputat si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Un alt pas a fost acela al schimbarii constitutiei comuniste cu una democrata, dupa modelul francez, lucru realizat in 1991. Constitutia a fost apoi revizuita in anul 2003, in urma unui referendum national.

Din 1989 si pana astazi Romania a avut 3 presedinti: Ion Iliescu de 3 ori (1989-1992 FSN, 1992-1996, 2000-2004 PDSR), Emil Constantinescu (1996-2000 CDR), Traian Basescu (2004-2009, 2009-2014 PD-L), Klaus Iohannis (2014 - in functie PNL).
Politicienii romani de dupa anul 1989 se lauda cu doua mari realizari: intrarea in NATO, in anul 2004 si intrarea in UE, in anul 2007, aderari care ar fi trebuit sa aduca multe beneficii. Cel putin la nivel declarativ intrarea in NATO a adus Romaniei un nivel mai ridicat al securitatii, in plan practic existand baze NATO pe teritoriul tarii noastre si chiar un scut antiracheta la Deveselu. Intrarea in UE a adus beneficiul liberei circulatii, alaturi de cel al posibilitatii accesarii de fonduri europene, beneficii insotite de o cedare a suveranitatii in fata reglementarilor UE.

Urmatorul pas important care se anunta pentru Romania ar fi adoptarea monedei unice europene: Euro.

Construirea unui sistem sanatos pare a fi o manusa putin prea mare pentru politicienii romani din perioada postdecembrista, tara fiind zguduita de repetate scandaluri de coruptie, insa viitorul poate va fi ceva mai ingaduitor cu Romania si istoria ne va da o mana de ajutor pentru a avea o democratie sanatoasa si productiva. Ramane de vazut ce efecte vor avea in viitor actualele aliante si acorduri ale tarii noastre asupra democratiei din Romania.

Ultima actualizare a articolului: 23/12/2015

Judetele Romaniei si resedintele de judet (Harta + Text)

0 comments
Harta Romania
Cluj - Cluj-Napoca

Salaj - Zalau

Satu-Mare - Satu Mare

Maramures - Baia Mare

Bistrita-Nasaud - Bistrita

Bihor - Oradea

Arad - Arad

Timis - Timisoara

Caras-Severin - Resita

Mehedinti - Drobeta Turnu Severin

Hunedoara - Deva

Suceava - Suceava

Botosani - Botosani

Neamt - Piatra Neamt

Iasi - Iasi

Bacau - Bacau

Vrancea - Focsani

Vaslui - Vaslui

Galati - Galati

Mures - Targu Mures

Harghita - Miercurea Ciuc

Brasov - Brasov

Alba - Alba-Iulia

Covasna - Sfantu Gheorghe

Sibiu - Sibiu

Valcea - Ramnicu Valcea

Dambovita - Targoviste

Buzau - Buzau

Braila - Braila

Tulcea - Tulcea

Gorj - Targu Jiu

Dolj - Craiova

Olt - Slatina

Arges - Pitesti

Teleorman - Alexandria

Prahova - Ploiesti

Ilfov - Bucuresti

Ialomita - Slobozia

Calarasi - Calarasi

Giurgiu - Giurgiu

Constanta - Constanta

Principalele partide si grupari politice din Romania, din timpul domniei lui Carol I de Hohenzollern

0 comments
Partidul National Liberal - partid constituit in anul 1875, avand ca reprezentati de seama pe:Ion C. Bratianu, C.A. Rosetti, D.A. Sturdza, Ionel Bratianu, I.G. Duca

Partidul Conservator - partid constituit in anul 1880, avand ca reprezentanti de seama pe: Lascar Catargiu, Titu Maiorescu, P.P. Crap, Alexandru Lahovary, Gr. Cantacuzino, Take Ionescu

Partida Taraneasca - partid constituit in anul 1882, avand ca reprezentanti de seama pe: Constantin Dobrescu-Arges, Vasile Kogalniceanu, Ion Mihalache

Partidul Social Democrat al Muncitorilor din Romania - partid constituit in anul 1893, avand ca reprezentanti de seama pe: Constantin Mille, Ioan si Sofia Nadejde, Vasile Mortun

Partidul Nationalist Democrat - partid constituit in anul 1910, avand ca reprezentanti de seama pe Nicolae Iorga si A.C. Cuza.

Clasificarea oraselor din Romania dupa aparitia lor

1 comments
Orase antice - coloniile grecesti de la Marea Neagra (Histria, Tomis si Callatis)
- orase daco-romane (Napoca (Cluj Napoca, Apullum (Alba Iulia), Drobeta (Drobeta Turnu Severin), Potaissa (Turda), Noviodunum (Isaccea) etc.

Orase medievale - orase aparute in jurul manastirilor intarite (Curtea de Arges, Siret, Bucuresti, Fagarasi, Botosani)
- orase aparute in jurul marilor cetati (Sighisoara, Brasov, Suceava, Iasi, Sibiu, Timisoara, Arad, Satu Mare)
- orase targuri aparute la intersectia marilor drumuri comerciale sau la zona de contact dintre deal si munte sau deal si campie (Targoviste, Targu Mures, Targu Jiu, Targu Ocna, Targu Neamt)

Comune declarate oras in timpul perioadei socialiste (Onesti, Navodari, Moreni, Uricani)

Constitutia de la 1866 - Prima Constitutie a Romaniei

0 comments
Constitutia de la 1866, adoptata dupa venirea in tara a Principelui Carol de Hohenzollern, a fost prima constitutie adevarata a Romaniei, desi o prima incercare de constitutie a fost facuta in prima jumatate a secolului XIX de autoritatile imperiale rusesti, care au adoptat Regulamentele Organice.

Prima constitutie a Romaniei a fost adoptata la 1 iulie 1866 si era facuta dupa modelul constitutiei belgiene, care era una dintre cele mai liberale constitutii ale vremii si numea Romania drept monarhie constitutionala ereditara, cu drept la torn pe linie masculina in familia Hohenzollern, guvernata dupa principii liberale.

Aceasta constitutie afirma principiul separarilor in stat, guvernarea reprezentativa si suveranitatea natiunii, dar omitea in acelasi timp dependenta pe care o avea Romania in acel moment fata de Imperiul Otoman.

Constitutia includea si un nou sistem electoral bazat pe vot cenzitar.

Campia Romana

0 comments
Vecini: In Nord - Podisul Barladului, Subcarpatii de Curbura, Podisul Getic, iar in Sud, Vest si Est - Dunarea
Campia Romana s-a format prin sedimentare cu aluviuni carate de rauri din munti si este alcatuita din roci sedimentare moi (argile, marne, pietris, nisipuri), in partea de Vest, fiind mari acumulari de nisip in zona raurilor.
Campia este mai ingusta in Vest si mai lata in Est, avand dubla inclinare: in Vest inclinarea este de la Nord la Sud, iar in Est inlinarea este de la Vest la Est.
Altitudinea este una variata ajungand de la 5 metri in Campia Siretului Inferior, pana la 300 de metri in campiile inalte de la poalele Podisului Getic.
In Campia Romana se afla capitala Romaniei, Bucuresti, dar si alte orase mari din tara: Galati, Ploiesti, Pitesti, Craiova etc.
Campia Romana este strabatuta de fluviul Dunarea, dar si de alte rauri mari din Romania: Jiu, Olt, Arges, Ialomita, Prahova, Buzau.

Alte informatii:
Influente climatice: submediteraneene in Vest, de tranzitie in Centru si de ariditate in partea estica
Tip de sol - molisol
Vegetatie - silvostepa
Fauna - mistreti, iepuri, rozatoare

Cateva informatii despre Romanitatea Romanilor

0 comments
Poporul roman are la baza existenta a doua mari popoare ale lumii antice: poporul geto-dac si poporul roman, sau mai exact spus colonistii romani adusi in Dacia dupa cele doua razboaie daco-romane din 101-102 si 105-106.
Avand origini romane, poporul roman este astfel un popor latin, facand parte din familia latina, alaturi de italieni, francezi, spanioli si portughezi.

Podisul Mehedinti

0 comments
Podisul Mehedinti s-a format prin incretire si se afla la poalele Muntilor Mehedinti.
Podisul, care este limitat de Valea Dunarii (la Vest), Valea Motrului (la Est), Muntii Mehedinti (la Nord) si Podisul Getic (la Sud), este format din sisturi cristaline si calcare, asemeni muntilor, dar are altitudini joase, de deal.
In aceasta unitate de relief este bine reprezentat relieful carstic ce cuprinde complexe de pesteri (Pestera Topolnita, Pestera lui Epuran), numeroase doline, polii, precum si vai seci.
Podisul Mehedinti se intinde pe o suprafata de 760 de km patrati, are inaltimi care depasesc cu putin 500 de metri, iar inclinarea generala este Sud-Est.

Alte informatii:
Influente climatice - submediteraneene
Tip de sol - argiluvisol
Vegetatie - padure de stejar
Fauna - mistret, lup, vulpe, cinteza etc.

Evenimente din spatiul romanesc de la Revolutia lui Tudor Vladimirescu la Marea Unire de la 1918

0 comments
1821 - Revolutia de la 1821 a lui Tudor Vladimirescu, avand obiectiv inalturarea dominatiei otomane
1831-1832 - Adoptarea Regulamentelor Organice, create de autoritatile imperiale rusesti, in Moldova si Tara Romaneasca

Date geografice generale despre spatiul romanesc

0 comments
Romania este un stat central - european avand urmatoarele limite:
In Nord - Horodistea (judetul Botosani) - 48 de grade latitudine nordica
Sud - Zimnicea (judetul Teleorman) - 43 de grade latitudine nordica
Est - Sulina (judetul Tulcea) - 29 de grade longitudine estica
Vest - Beba Veche (judetul Timis) - 20 de grade longitudine estica

In Romania, limba oficiala este limba romana, iar teritoriul este impartit in 41 de judete + municipiul Bucuresti, care este capitala statului.
Romania este membra NATO din anul 2004 si membra UE din anul 2007.

Romania este influentata in principal de prezenta Muntilor Carpati pe teritoriul ei, care sunt dispusi sub forma de arc in centrul tarii, de prezenta fluviului Dunarea, care formeaza la varsarea in Marea Neagra, Delta Dunarii si nu in ultimul rand de vecinatatea Marii Negre.
In afara de Marea Neagra, Romania mai are ca vecini urmatoarele state: Ungaria (in Nord-Vest), Ucraina (in Nord si Sud - Est), Republica Moldova (in Est), Bulgaria (in Sud) si Serbia (in Sud - Vest).