Salut, stimate vizitator! Bine ati venit!

Viata economica la Roma in vremea lui Iulius Cezar

0 comments
Iulius Cezar este probabil unul dintre cele mai cunoscute personaje ale istoriei lumii. S-a remarcat prin actiunile sale deosebite fiind un mare general al armatei romane, un mare lider al lumii antice, prin faptul ca a pus capat republicii, devenind dictator si chiar prin celebra sa moarte, fiind asasinat de cei care ii erau, nu cu mult timp inainte, alaturi. Vom vedea in continuare ce schimbari au avut loc din punct de vedere economic in perioada de glorie a lui Cezar.

Crestini persecutati si ucisi in chinuri groaznice. Cum a inceput totul?

0 comments
Dupa incendiul care lovise Roma, Nero s-a gasit in fata unor acuzatii ingrozitoare, care nu mai incetau. S-a vazut deci nevoit sa ia masuri pentru a le pune capat, iar astfel s-a transmormat in acuzator, aratand cu degetul spre crestinii din oras. Unele teorii afirma ca aceasta idee de a-i acuza pe crestini a venit de la nimeni alta decat Poppea, care la vremea respectiva avea un grup de prieteni evrei. 

Claudius: Un spectacol cu 20.000 de condamnati la moarte

0 comments
Claudius a ajuns imparatul Imperiului Roman in anul 41, urmandu-l la tron pe nepotul sau Caligula. In  trecut Claudius nu fusese tinut prea mult la punct cu treburile din imperiu, fapt datorat unor defecte fizice ale sale, dar si unei timiditati destul de mare pe care o avea acesta. Ajuns la tron, acesta a uimit lumea prin abilitatile sale de scriitor si conducator. A fost vazut ca o persoana plina de umanitate si justitie, datorita lui fiind construite multe apeducte si strazi. 

Povestea lui Spartacus – printul gladiator si a treia rascoala a sclavilor

0 comments
Pana la Spartacus luptele contra sclavilor, nu erau ceva iesit din comun in lumea romana, insa lucrurile au luat o intorsatura diversa atunci cand printul din Tracia, care luptase in linie secunda de partea armatei romane, s-a vazut nevoit sa lupte.

Nero: de la uciderea mamei sale la incendierea Romei

0 comments
Din cate se pare Nero dorea ca numita Poppea Sabina sa devina amanta sa. Cum legile decentei din acele timpuri cereau ca ea sa fie casatorita, Nero ii cere lui Marcus Salvius Otho sa se casatoreasca cu ea.  Tacit povesteste ca Poppea era o femeie extrem de frumoasa si inteligenta, careia nu-i lipsea nimic in afara de onestitate. In aceste conditii Otho se indragosteste de ea si refuza sa ii faca pe plac lui Nero, care dupa amenintari si presiuni si vede constrans sa anuleze nunta si sa il trimita pe Otho sa guverneze indepartata provincie Lusitania (aflata in Portugalia).  Poppea era o femeie  ambitioasa si a inceput sa ii ceara lui Nero sa o faca imparateasa, in conditiile in care Nero era casatorit si avea o relatie rece cu sotia sa. Claudia Octavia, sotia lui Nero, era iubita de popor si de pretorieni, era protejata de Seneca, de Burro si mai ales de Agrippina Minor Iulia (mama lui Nero). Poppea, pentru a obtine ceea ce dorea, il impinge pe Nero sa elimine obstacolul principal – sa isi ucida propria mama.

Latinitate - Romulus – legendarul fondator al Romei – Rapirea sabinelor

0 comments
Romulus, fondatorul Romei, este primul dintre personajele legendare ale istoriei orasului. Povestile il descriu ca pe un rege drept, luptator puternic si, cel mai important, fiu de zeu. Originea sa divina il insoteste in toate actiunile sale: uciderea fratelui sau, rapirea sabinelor, inaugurarea de temple sacre. Actiunile sale nu se supuneau limitelor umane de justitie, pentru ca actiunile sale erau mereu “drepte”, el fiind un zeu, si prin urmare superior judecatii umane.

Constiinta nationala, religie si emancipare politica in Transilvania

0 comments
Trecerea Transilvaniei sub stapanire Imperiului Habsburgic a modificat statutul politic al principatului, caruia i s-a limitat autonomia interna. Locul principelui a fost luat de un guvernator numit de imparat.
Curtea de la Viena a reprezentat speranta unui sprijin pentru obtinerea drepturilor politice pe care autoritatile locale si nobilimea maghiara refuzau sa le acorde romanilor.
Prevederile Diplomei Leopoldine din 1701, care acorda drepturi civile romanilor trecuti la greco-catolicism, nu au fost aplicate. Principalul avantaj al unirii cu biserica romano-catolica a fost doar ameliorarea situatiei economice a clerului unit.
In prima jumatate a secolului al XVIII-lea, in lipsa unei nobilimi nationale, lupta romanilor pentru drepturi politice a fost condusa mai ales de cler.