Salut, stimate vizitator! Bine ati venit!

Basarabii - mari voievozi, domni si singuri stapanitori in "Ungrovlahia"

0 comments
La inceputul secolului al XIV-lea este atestata ca stat Valahia nord-dunareana. Izvoarele mentioneaza titlurile conducatorului acestui stat: mare voievod (conducator militar) si domn (lat. Dominus), stapan al tarii.

Dacii in vremea lui Burebista

0 comments
Strabon a oferit informatii de o valoare inestimabila privind dacii de pe vremea lui Burebista. Fara Strabon si fara cunoscutul decret al dionispolitanilor in onoarea lui Acronion, reconstituirea istoriei dacilor din acea perioada ar fi de-a dreptul imposibila.

Tarile Romane si diplomatia in secoulul al XVII-lea

0 comments


Secolul al XVII-lea a reasezat raporturile intre marile puteri. In acelasi timp, la hotarele Tarilor Romane au aparut noi pericole. In lupta pentru suprematie politica s-a afirmat o nuoa putere, Rusia. Astfel, teritoriul romanesc intrase in zona de influenta a patru puteri : Imperiul Habsburgic, Polonia, Poarta si Rusia.

Spiru Haret si modernizarea invatamantului romanesc

0 comments
Spiru Haret (1855-1912) s-a nascut la Iasi, in familia unui functionar. A fost bursier al Liceului Sf. Sava si student la Facultatea de Stiinte din Bucuresti. In 1878, a obtinut la Paris, unde se afla ca bursier, titlul de doctor in stiinte matematice.