Razboiul aurului 105-106: Lupta dintre daci si romani – Victoria lui Traian impotriva lui Decebal

Dupa victoria din 102, Traian s-a intors la Roma, unde a primit titlul de Dacicus Maximus si a folosit banii din tributul pe care nu trebuia sa il mai plateasca Daciei facand cheltuieli pentru popor, daruind fiecarui cetatean cate 650 de dinari si organizand lupte cu gladiatori si prizonieri capturati in Dacia.

Cand razboiul a fost reluat in 105, teritoriile cedate de catre daci romanilor fusesera deja puternic romanizate la comanda lui Traian care se pregatea de conflictul decisiv. Traian mai ordonase unui celebru arhitect – Apolodor din Damasc, sa construiasca un pod de piatra peste Dunare, o constructie colosala, care ar pune probleme si astazi. Podul avea 20 de piloni si un kilometru lungime si unea Turnu Severin de Kladovo. 

Despra razboiul propriu-zis un se stiu multe lucruri. Traian se pare ca ajuns in Dacia pe mare, unde a gasit trupele sale supuse unui contra-atac al triburilor dacice, pe care imparatul l-a respins si apoi a cucerit iarasi capitala Sarmizegetusa. Intre timp Decebal a deviat cursul unui rau pentru a-si ascunde bogatiile, insa ascunzatoarea a fost gasita mai tarziu de romani cu ajutorul unui tradator. Decebal a fost nevoit sa fuga in final, dupa ce luptase din greu, folosind inclusiv masinarii romane de razboi. Oamenii lui Decebal au preferat sa se sinucida decat sa se predea si au baut venin si au dat foc unui oras intreg, lasandu-le romanilor doar cadavre. Decebal a mai incercat o data sa opreasca inaintarea romanilor, insa nu a reusit si in disperare si-a luat si el viata. 

Cand soldatii romani i-au gasit trupul i-au taiat capul si l-au trimis la Roma pentru a dovedi senatului marea victorie. Traian s-a intors la Roma cu foarte multe bogatii aducand o buna perioada de prosperitate pentru romani. Victoria a fost sarbatorita cu petreceri mari si poezii scrise la adresa imparatului, iar in cistea luptei a fost construita faimoasa Columna a lui Traian, care este cea mai importanta marturie a luptei, avand peste 2000 de scene. Sarbatoarea a tinut 123 de zile si au participat 10.000 de gladiatori si 11.000 de animale.

Niciun comentariu: