Crestini persecutati si ucisi in chinuri groaznice. Cum a inceput totul?

Dupa incendiul care lovise Roma, Nero s-a gasit in fata unor acuzatii ingrozitoare, care nu mai incetau. S-a vazut deci nevoit sa ia masuri pentru a le pune capat, iar astfel s-a transmormat in acuzator, aratand cu degetul spre crestinii din oras. Unele teorii afirma ca aceasta idee de a-i acuza pe crestini a venit de la nimeni alta decat Poppea, care la vremea respectiva avea un grup de prieteni evrei. 


In anii respectivi crestinii erau urmariti si priviti rau de catre evrei, insa la nivelul imperiului nu se facea distinctie intre cele doua credinte. Probleme adevarate intre evrei si crestini au aparut la Roma, cand Apostolul Pavel a ajuns in oras si a intrat in polemica cu liderii evrei. Sfantul Pavel a fost incarcerat pentru ca l-ar fi jignit pe imparat, judecat si condamnat la moarte (probabil executat pe via Ostiense). Acest eveniment i-a facut pe evrei sa doreasca foarte mult realizarea unei distinctii intre cele doua religii la nivel oficial, mai ales ca religia iudaica, era tolerata la nivelul imperiului, iar cea crestina nu. Legile statului roman prevedeau ca un cetatean nu poate venera o divinitate care nu este recunoscuta de stat, insa senatul putea da permisiunea unei populatii cucerite de a-si venera proprii zei, cu conditia de a nu intra in conflict cu religia romana. Pana atunci crestinii se ascundeau in spatele drepturilor acordate evreiilor, insa odata facuta clara distinctia intre cele doua religii, crestinii ramaneau in afara legii. Problemele crestinilor cele mai mari erau ca nu aveau un popor care sa fie recunoscut si nu se fereau sa intre in conflict cu romanii. Mai mult, crestinii il venereaza pe Hristos (care in imperiu era vazut ca un condamnat la moarte ce s-a rebelat impotriva imparatului). Pe langa toate acestea, evreii se asigurau sa ii acuze pe crestini de toate nelegiuirile impotriva imparatului.

Nero a profitat deci de situatia neplacuta in care se aflau crestinii si i-a acuzat de incendierea Romei. Avea astfel loc la nivel oficial prima persecutie a crestinilor. Imediat crestinii au fost capturati si condamnati ca incendiatori (chiar daca ei se declarau nevinovati). Simplul fapt de a fi crestin devenise motiv de tortura. Nero a folosit metode ingrozitoare impotriva crestinilor: crucificandu-i, dandu-i sa fie sfasiati de catre caini si dandu-le foc pentru a lumina noaptea. Torturile aveau loc in amfiteatrul sau in gradinile imparatului, iar plebeii romani se imbracau in servitori pentru a putea asista la spectacolul torturii.

Niciun comentariu: