Claudius: Un spectacol cu 20.000 de condamnati la moarte

Claudius a ajuns imparatul Imperiului Roman in anul 41, urmandu-l la tron pe nepotul sau Caligula. In  trecut Claudius nu fusese tinut prea mult la punct cu treburile din imperiu, fapt datorat unor defecte fizice ale sale, dar si unei timiditati destul de mare pe care o avea acesta. Ajuns la tron, acesta a uimit lumea prin abilitatile sale de scriitor si conducator. A fost vazut ca o persoana plina de umanitate si justitie, datorita lui fiind construite multe apeducte si strazi. 


In urma unor lucrari facute la Lacul Fucino (aflat in actuala regiune italiana Abruzzo), care ar fi durat 11 ani, Claudius a hotarat sa organizeze o naumachia (lupta pe apa pentru a distra populatia). Claudius nu era primul care sa organizeze asa ceva, insa el a dus acest tip de spectacol la un alt nivel. Pentru aceasta batalie navala Claudius a decis sa foloseasca aproximativ 20.000 de persoane (sclavi condamnati la moarte, ce au fost gratiati pentru a participa la jocuri). Sclavii erau impartiti in doua flote, care s-au luptat sub ochii unei multimi uriase si excitate. Soarta nu a fost insa blanda cu sclavii respectivi, aproape toti murind oricum in timpul spectacolului. La acest eveniment avea asa se auda pentru prima data strigarea “Ave Caesar (imperator), morituri te salutant!” (Traiasca Cezar(imparatul), cei ce sunt pe cale sa moara te saluta!), strigare la care Claudius ar fi raspuns “Aut non” (Sau nu).

In ciuda unor astfel de spectacole, pana sa ajunga pe tron, Claudius nu avea experienta militara, nici nu era familiar cu bataliile, el ne mergand in armata, din cauza  defectelor sale fizice. Astfel, cand a plecat in anul 45 d.Hr. sa conduca trupele romane, care luptau in Britania, multi au crezut ca nu se va mai intoarce. El insa a reusit sa treaca peste acest neajuns, reusind sa aiba succes, cu ajutorul generalilor sai.

Niciun comentariu: