Razboaiele balcanice: Interventia Romaniei

Vazand posibilitatea de a realiza aspiratiile privind Dobrogea, Romania incepe mobilizarea de razboi pe 5 iulie 1913. Armata Romana era la vremea respectiva bine echipata, avand efective pe timp de pace de 6.149 ofiteri si 94.170 de oameni inrolati, numarul putand ajunge, in urma mobilizarii pe timp de razboi, la 417.720 de oameni. Facand parte din Tripla Alianta, Romania avea cea mai mare parte a armelor fabricate de catre firma germana Krupp.
In ciuda acestor caracteristici ale armatei, Romania nu mai fusese intr-un conflict militar cu o alta tara din 1878, totusi aceasta forta, cea mai mare din regiune, adaugata la cea a Greciei si Serbiei, punea Bulgaria intr-o situatie neplacuta.
Pe 10 iulie guvernul Romaniei declara razboi, dand insa asigurari ca nu intentioneaza sa subjuge Bulgaria sau sa ii invinga armata. In aceeasi zi 80.000 de soldati romani din a 5-a divizie a armatei, aflata sub Generalul Ioan Culcer, trecea granita si ocupa teritoriul cerut in precedenta la St. Petersburg. Cavaleria acestei divizii a ocupat pentru o scurta perioada portul de la Varna, insa vazand lipsa de rezistenta a bulgarilor s-a restras in Dobrogea.

In noaptea dintre 14 si 15 iulie, 250.000 de oameni condusi de Printul Ferdinand trecea Dunarea mergand la Rahova, Nikopol si Ghighen. Fara sa intalneasca rezistenta, armata romana s-a regrupat in doua elemente: unul catre vest, inspre orasul Ferdinand (care acum poarta numele Montana), aflat in nord-vestul Bulgariei; celalalt a mers spre sud-vest catre raul Iskar si Sofia. Pe 18 iulie trupele romane ocupau Ferdinand, pe 20 iulie ocupau Vartsa, localitate la nord de Sofia, iar pe 23 iulie cavaleria romana ajungea in satul Vrzhdebna, aflat in vecinatatea capialei Bulgare, pe care romanii erau pe cale sa o ocupe, ajungand astfel si in spatele armatei a 3-a a Bulgariei, care lupta contra Sarbilor. Pe 25 iulie Romanii si Sarbii se intalneau la Belogradcik.

In realizarea acestei invazii armata romana a folosit avioane, in cea mai mare parte pentru scopuri de recunoastere, facand poze ale teritoriilor si aruncand pliante deasupra Sofiei, cauzand astfel mirare si teama. (PS: In acelasi an, 1913, avea sa moara Aurel Vlaicu, incercand sa zboare deasupra Muntilor Carpati in avionul sau Vlaicu II). Sofia devenea astfel prima capitala europeana aflata sub umbrele avioanelor inamice.

Desi bulgarii nu au opus rezistenta, armata romana a inregistrat totusi 6.000 de morti, din cauza holerei, mai mult, boala pe care au luat-o soldatii s-a raspandit apoi si in randul populatiei civile din Romania.

Sudul Dobrogei avea sa ramana a Romaniei pana in septembrie 1916, cand Romania intra in razboi de partea Antantei, iar Bulgaria, in alianta cu Germania si Austro-Ungaria, a reusit sa invinga Romania.

Niciun comentariu: