Salut, stimate vizitator! Bine ati venit!

Citat din Discursul din Parlament al lui Ion I.C. Bratianu din 19 decembrie 1914

0 comments
"Oricat de calda ar fi convingerea noastra, oricat de adanci ar fi certitudinile noastre asupra solutiunilor definitive ale eforturilor pentru care am fost trimisi aici, in momentul de fata, un simtamant de patriotism si o elementara intelepciune politica ne impune sa amanam tot ce ne-ar putea dezbina."

Citat Tudor Vladimirescu

0 comments
"Patria se cheama poporul, iar nu tagma jefuitorilor"

Citat Istoria limbii romane, 1910

0 comments
"Numai un neam de pastori poate zice, chiar in limba literara: se incheaga un gand, incheaga o fraza sau cheagul unei societati (francezul ar zice le ciment d'une societe). Poporul, vorbind de un om care si-a consolidat starea materiala, zice ca a prins cheag. Spre a arata ca doi insi sunt de aceeasi varsta, se zice suntem de aceeasi iarba, ca oile scoase deodata la pasune. Se mai zice paste iarba pe care o cunosti, in intelesul de "nu te amesteca in lucruri pe care nu le stii". Numai un popor la care viata pastorala a jucat un rol de capetenie poate zice ma paste un gand. La baza acestei expresii e imaginea turmei de oi care tunde iarba de la radacina pe unde a trecut pascand".

Citat din Saptamanalul 22, nr.1, din 20 ianuarie 1990

0 comments
"Nasterea societatii civile romanesti va fi de lunga durata si traversata de crize. Revolutia nu s-a incheiat o data cu fuga si executarea perechii ex-prezidentiale. Raman de pe urma lor un intreg aparat, o economie falimentara, dar mai ales o mentalitate bolnavicioasa: aceea de a te supune, de a slugari, de a cere mereu acordul cuiva, de a cersi un loc sub soare."

Intalnirile Maresalului Ion Antonescu cu Adolf Hitler

0 comments
1. 22-23 noiembrie 1940 Berlin
2. 14 ianuarie 1941, Berlin si Obersalzburg
3. 12 iunie 1941, Munchen
4. 7 august 1941, Berdicev (Ucraina)
5. 11 februarie 1942, Wolfschanze (Rastenburg - Prusia Orientala)
6. 10 ianuarie 1943, Wolfschanze (Rastenburg - Prusia Orientala)
7. 12-13 aprilie 1943, Klessheim
8. 2-3 septembrie 1943, Wolfschanze (Rastenburg - Prusia Orientala)
9. 26-27 februarie 1944, Klessheim
10. 23-14 martie 1944, Klessheim
11. 5 august 1944, Wolfschanze (Rastenburg - Prusia Orientala)

Cand a murit Ion Creanga?

0 comments
Dupa un atac cerebral, Ion Creanga moare la data de 31 decembrie 1889, fiind inmormantat pe 2 ianuarie, anul urmator, la cimitirul Eternitatea din Iasi.

Printul Ipsilanti despre necesitatea participarii Romaniei la razboiul ruso-turc din 1877-1878

0 comments
"Interveniti in Peninsula Balcanica, faceti razboiul in orice conditii, pentru ca razboiul acesta ar constitui un titlu pe care Rusia n-ar putea sa-l conteste si ar sili-o mai riguros decat toate angajamentele contractate."

Citat din Ziarul "Pruncul Roman" 1848

0 comments
"Libertatea care nu se intemeiaza pe legi este desfrau, este invalmaseala ametitoare si rasturnatoare care duce pe popor la pieire si nenoroceste patria."

Torţionarul Eugen Ţurcanu (Grigore Dumitrescu - Camera 4 - spital Piteşti, Memoria, nr.3 )

0 comments
"Vă veţi scormoni trecutul de la cea mai fragedă vârstă. Va trebui să lepădaţi tot ce-a fost criminal în voi. Şi numai dupa ce veţi fi curăţaţi, clasa muncitoare vă va da dreptul să vă însuşiţi doctrina marxistă. E o treabă grea, care ar putea dura ani de zile."

Cand a adoptat Romania calendarul gregorian?

0 comments
In Romania, calendarul gregorian a fost adoptat in institutiile statului in anul 1919, insa Biserica Ortodoxa Romana l-a adoptat abia dupa conferinta pan-ortodoxa de la Constantinopol din 1923.

Cand a avut loc Batalia de la Calugareni?

0 comments
Batalia a avut loc la data de 13 august 1595 (dupa calendarul iulian) sau 23 august 1595 (dupa calendarul gregorian) si s-a dat intre ostea lui Mihai Viteazul si oastea lui Sinan Pasa.

Consulul britanic William Wilkinson - O dare de seamă despre Principatele Valahia şi Moldova - 1820

0 comments
"Nu este un popor care să sufere sub o mai mare apăsare din partea puterii despotice şi să fie mai greu împovărat cu impozite şi taxe decât ţăranii din Valahia şi Moldova, şi nimeni n-ar purta pe jumătate sarcina lor cu aceeaşi răbdare şi aparentă resemnare."

Nae Ionescu - Prejudecata civilizaţiei apusene, în: Cuvântul 6 (1930)

0 comments
"Tendinţa noastră sau a unora dintre noi de a ne orienta înspre Apus pentru că acolo ar fi astăzi leagănul civilizaţiei este falsă, atâta vreme cât nu se dovedeşte că structura noastră spirituală, aş zice speţa noastră, ar fi cel puţin analogică cu a Apusului."

Corneliu Zelea Codreanu - Pentru legionari, 1936

0 comments
"Democraţia sfarmă unitatea neamului românesc, împărţindu-l în partide şi expunându-l dezbinat în faţa blocului unit al puterii iudaice, într-un greu moment al istoriei sale."

Citat Keith Hitchins - Romania 1866-1947

0 comments
"Valorile intelectuale şi spirituale promovate de către Junimea au servit drept izvor de inspiraţie marilor creatori ai literaturii române din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea: Mihai Eminescu, un romanitc şi cel mai mare poet de limbă română; Ion Creangă, creatorul unei viyiuni autentice, realiste, asupra statului; Ion Luca Caragiale, care şi-a concentrat atenţia asupra orăşenimii în capodoperele sale dramatice şi în proza scurtă, şi Ioan Slavici, romancier şi nuvelist care a excelat în analiza personajelor."

Fragment din Programul Partidului Naţional Ţărănesc - 1935

0 comments
"Ideea democratică e, fără îndoiala, superioară multor forme de conducere a societăţilor omeneşti. Cu toate criyele ei trecătoare, ea pare eternă. Ideea de control, de răspundere, de egalitate a celor de merit egal, de minimum de libertate sunt virtuţi definitiv câştigate în patrimoniul spiritual al omenirii."

Citat de Ioan Scurtu - Istoria Romaniei in anii 1918-1940

0 comments
"Sistemul politic instaurat dupa 10 februarie 1938 avea un caracter antidemocratic hibrid, in care regele era figura dominanta, intervenind efectiv in activitatea de guvernare. El poate fi numit regim de autoritate monarhica, sau al monarhiei active. Nu a fost insa un regim de autentica dictatura, in care regele, proclamat "capul statului" decide, iar ministrii executa."

Fragment din Declaraţia de la Padeş - 23 ianuarie 1821

0 comments
"Să să aleagă căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noștri și cu noi dinpreună vor lucra binele, precum ne sunt făgăduiți.

Nu vă leneviți, ci siliți dă veniți în grabă cu toții; care veți avea arme, cu arme, iar care nu veți avea arme, cu furci de fier și lănci; să vă faceți de grabă și să veniți unde veți auzi că se află adunarea cea orânduită pentru binele și folosul a toată țara.

Și ce vă vor povățui mai marii Adunării aceia să urmați și unde vă vor chema ei acolo să mergeți. Că ne ajunge, fraților, atâta vreme de când lacrămile de pe obrazele noastre nu s-au uscat."

Citat Constantin Argetoianu - Memorii

0 comments
"Cu alegerile din 1922, s-au inaugurat nenorocitele metode care au asigurat tuturor guvernelor ce au urmat aservirea sufragiului universal pus în slujba intereselor de gaşcă."

Citat Ion I.C. Bratianu din 1913

0 comments
"Noi credem că este nevoie ca actuala repartiţiune a proprietăţii să fie schimbată în folosul micii proprietăţi căci viitorul unui stat demcoratic nu e pe deplin asigurat decât când în fiecare suflet există conştiinţa solidarităţii sociale."