Traditionalism si identitate nationala - Poporanismul

Un alt curent agrarian al perioadei interbelice a fost poporanismul. Reprezentantii sai au sesizat abaterile de la "dezvoltarea organica" a tarii, dar spre deosebire de smanatoristi - nu s-au multumit numai cu chemari "la renasterea morala", si s-au angajat in actiunea reformatoare. Au elaborat, chiar, proiectul unei legi rurale cu profunde implicatii sociale si politice.


Pentru noi structuri agrare, se pronunta insusi principalul teoretician al poporanismului, Constantin Stere. Nascut in Basarabia, unde a fost influentat de populismul rus, s-a stabilit la Iasi in 1891. A participal la viata cultural-politica locala, acordand o deosebita atentie taranimii.

De altfel, Stere considera Romania o tara de agricultori, in cadrul careia progresul economic si social era de neconceput fara consolidarea micilor gospodarii satesti, independente.

Incepand din 1906, cand a infiintat revista lunara Viata romaneasca, Stere si colaboratorii sai au propagat poporanismul ("dragostea pentru popor") prin una dintre cele mai insemnate publicatii culturale ale perioadei.

Pe langa reforma agrara, poporanistii erau pe cale sa obtina si votul universal. Este drept, cu ajutorul PNL, prezidat de Ion I.C. Bratianu. Declansarea primului razboi mondial a amanat insa aceste proiecte.

Niciun comentariu: