Romania - un stat agrar in perioada interbelica

tarani romani perioada interbelicaIn perioada interbelica, modelul economic si social romanesc nu este fundamental diferit de cel anteriror primului razboi mondial. Romania a ramas in ani cu o populatie rurala considerabila, obisnuita sa traiasca din munca pamantului.

Statul, desi a respectat principiile economiei capitaliste, a intervenit in planificarea si administrarea economiei nationale.


Schimbarile din agricultura s-au produs in materie de culturi, unde ponderea plantelor tehnice si a legumelor s-a marit, si in structura proprietatii agrare. Prin reforma agrara au fost expropriate aproximativ 6 milioane de hectare de pamant pentru a fi impartite la aproximativ 1.400.000 de capi de familie. Romania a devenit brusc dintr-o tara de latifundii o tara de mici proprietarii (proprietatile de pana la 5 ha reprezentau 74,9% din totalul proprietatilor).

Aceasta schimbare nu a adus de la sine si prosperitatea in agricultura. O serie de factori au incetinit progresul in acest domeniu.

In deceniul 4 se inregistreaza o schimbare a politicii agrare oficiale. Interventia statului a facut ca ultimii ani ai epocii interbelice sa fie ani de progres si pentru acest domeniu.

Niciun comentariu: