Romania in Primul Razboi Mondial - Beligeranta (1916-1918)

Romania intrat in razboi fara ajutorul promis din partea Antantei. Dupa patru luni de lupta, armata romana pierdea doua treimi din teritoriul national si jumatate din efectiv. Cauzele acestei infrangeri au fost multiple: obiectivele incredintate armatei romane erau ambitioase, dar nerealiste; Romania era inconjurata din trei parti de dusmani; in sud, avea de aparat o frontiera de 1700 km; avea o armata numeroasa, dar slab echipata si lipsita de experienta; aliatii nu si-au respectat promisiunile; planul de razboi obliga la ofensive pe doua fornturi.


Ofensiva victorioasa a trupelor romane in Transilvania a fost umbrita rapid de infrangerea de la Turtucaia, iar ofensiva austro-germana din Transilvania s-a incheiat cu strapungerea trecatorilor Carpatilor Meridionali. In plus, maresalul Von Mackensen a trecut Dunarea si a Ocupat Bucurestiul (23 noiembrie 1916).

Guvernul, autoritatile, armata si o parte a locuitorilor s-au retras in Moldova. Doua treimi din Romania au ramas sub un regim de ocupatie militara foarte sever. Germania a dominat prin administratia si economia organizate cu eficienta teutonica. Alimentele au fost rationalizate, populatia a avut mult de suferit.

Niciun comentariu: