Constituirea Bancii Nationale a Romaniei

Creditul si finantele au conditionat dezvoltarea vietii economice si au contribuit la modernizarea Romaniei.

In februarie 1880, I.C. Bratianu, sprijinit de Eugeniu Carada, unul dintre conducatorii ei timp de 20 de ani, prezinta Parlamentului proiectul de infiintare a Bancii Nationale a Romaniei, motivand aportul deosebit al acestei institutii la constituirea capitalului romanesc si la dezvoltarea economiei nationale.


Banca Nationala a devenit prin lege singura banca de emisiune, dar si banca comerciala centrala, functionand ca o societate pe actiuni. Initial, banca avea un capital de 30 de milioane de lei (un leu era egal pe atunci cu un franc francez). 10 milioane reprezentau participarea statului, restul subscriptiei partinand particularilor, majoritatea membri ai P.N.L.

Primul guvernator al Bancii Nationale a fost Ion Campineanu, fruntas liberal si membru al guvernelor liberale in repetate randuri.

Banca Nationala a Romaniei a fost principala sursa de credit pentru dezvoltarea industriei si a comertului, dar si pentru micii agricultori, devenind totodata "citadela" liberalilor, cea mai puternica baza financiara a lor.
primul tip de bancnota emis intre 1881 si 1933

Niciun comentariu: