Câteva informaţii, pe scurt, despre Regele Mihai I al României

Regele MihaiRegele Mihai, fiul Regelui Carol al II-lea şi al prinţesei Elena, s-a născut pe data de 25 octombrie 1921, la Sinaia şi a fost numit Rege al României de două ori.
Prima dată în perioada 20 iulie 1927 – 8 iunie 1930, când, din cauza faptului că era prea tânăr, conducerea ţării a fost preluată de o regenţă formată din prinţul Nicolae, patriarhul Miron Cristea şi Gheorghe Buzdugan, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie. Această primă domnie a fost în perioada "Marei Crize Economice".
A doua domine a fost în perioada 6 septembrie 1940 – 30 decembrie 1947 şi a fost marcată de cel de-al doilea război mondial, când puterea în România era în mâinile Mareşalului Ion Antonescu, o perioada extrem de controversată, şi ascensiunea comuniştilor, ascensiune care avea să pună capăt domniei regelui Mihai, după ce comuniştii au luat ostatici 1.000 de studenţi şi i-au cerut sa abdice, în schimbul vieţii studenţilor şi au mai ameninţat că vor scufunda ţara în sânge.
După Revoluţia din 1989 regele s-a întors în ţară, însă timp de 5 ani a mai primit o interdicţie de a sta în ţară, interdicţie dată de preşedintele Ion Iliescu. În anii următori s-au făcut o serie de speculaţii cu privire neutralitatea politică a regelui.
Regele Mihai are 5 copii: Margareta, Elena, Irina, Sofia şi Maria (în ordine descrescătoare).

Niciun comentariu: