Constructia democratiei postdecembriste

In ultima luna a anului 1989 in Romania incepe, dupa modelul curentului european care dorea inlaturarea regimurilor totalitare, o revolutie sangeroasa, singura de acest fel din zona si care are drept urmare caderea regimului dictatorial a lui Ceausescu.

Dupa aceste evenimente Romania intra intr-un proces complex, si care se pare ca va fi de lunga durata, pentru instaurarea unei democratii sanatoase.
Primul pas in acest proces a facut prin realizarea alegerilor generale din 20 mai 1990, alegeri dupa care au intrat la Camera Deputatilor 27 de formatiuni si care au fost castigate de FSN (Frontul Savarii Nationale), formatiune condusa la aceea data de Ion Iliescu si din partea careia a fost ales deputat si fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.

Un alt pas a fost acela al schimbarii constitutiei comuniste cu una democrata, dupa modelul francez, lucru realizat in 1991. Constitutia a fost apoi revizuita in anul 2003, in urma unui referendum national.

Din 1989 si pana astazi Romania a avut 3 presedinti: Ion Iliescu de 3 ori (1989-1992 FSN, 1992-1996, 2000-2004 PDSR), Emil Constantinescu (1996-2000 CDR), Traian Basescu (2004-2009, 2009-2014 PD-L), Klaus Iohannis (2014 - in functie PNL).
Politicienii romani de dupa anul 1989 se lauda cu doua mari realizari: intrarea in NATO, in anul 2004 si intrarea in UE, in anul 2007, aderari care ar fi trebuit sa aduca multe beneficii. Cel putin la nivel declarativ intrarea in NATO a adus Romaniei un nivel mai ridicat al securitatii, in plan practic existand baze NATO pe teritoriul tarii noastre si chiar un scut antiracheta la Deveselu. Intrarea in UE a adus beneficiul liberei circulatii, alaturi de cel al posibilitatii accesarii de fonduri europene, beneficii insotite de o cedare a suveranitatii in fata reglementarilor UE.

Urmatorul pas important care se anunta pentru Romania ar fi adoptarea monedei unice europene: Euro.

Construirea unui sistem sanatos pare a fi o manusa putin prea mare pentru politicienii romani din perioada postdecembrista, tara fiind zguduita de repetate scandaluri de coruptie, insa viitorul poate va fi ceva mai ingaduitor cu Romania si istoria ne va da o mana de ajutor pentru a avea o democratie sanatoasa si productiva. Ramane de vazut ce efecte vor avea in viitor actualele aliante si acorduri ale tarii noastre asupra democratiei din Romania.

Ultima actualizare a articolului: 23/12/2015

Niciun comentariu: